Het Japanse woord voor Shiatsu is vingerdruk. Het is een benaming voor eén van de oudste vormen van geneeskunde ter wereld- genezen door middel van je handen. Het is ontstaan vanuit twee massagevormen die in Japan Anma heet en in China Tuina wordt genoemd.

Bij Shiatsu wordt druk uitgeoefend met de handen om zodoende de natuurlijke, inwendige lichaamsenergie te herstellen zodat deze weer vrij gaat stromen en klachten verminderen of verdwijnen. Shiatsu kenmerkt zich door zijn eenvoud. Op een kalme en ontspannen wijze wordt met de hand, duim, of elleboog druk uitgeoefend op  een aantal  punten van het lichaam. Ook wordt doormiddel van zachte strekkingen, rotaties van armen en benen energie subtiel bewogen.

De behandeling wordt gegeven op een futon (Japanse matras). Aanvullend gebruik ik technieken zoals cupping (vacuüm techniek met warme glaasjes op het lichaam) moxa (warmte techniek) of ghuasha (schrapen van merianen of huidzones) Deze technieken heffen stagnaties op, waardoor er een gelijke verdeling (balans) van Qi in het lichaam ontstaat en (pijn)klachten op eigen kracht worden opgelost.

 

De behandeling wordt gegeven over loszittende kleding.